Finansiering

Det är mycket att tänka på inför ett bostadsköp, bland annat det ekonomiska.

Bolån för nyproduktion

Bolån när du ska köpa nyproduktion? Det är något av en djungel med räntor hit och amortering dit. Men det första som du behöver när du ska ta ett nyproduktionslån är att se till att du faktiskt har en ordnad ekonomi. Både när det gäller pengar och kreditvärdighet. Money talks, som man brukar säga.

Vårt topptips är att när du går till banken bör du vara påläst om dina rättigheter och skyldigheter. Kunskap är lätt att bära.

 

Lånelöfte

Lånelöfte till din nyproduktion

Vad är ett lånelöfte?
Ett lånelöfte är en bekräftelse på att en viss bank eller annan långivare går med på att låna ut ett angivet belopp till dig inför ditt bostadsköp. För att få ett lånelöfte kontaktar du och träffar en eller flera banker för att se vad de har att erbjuda. I vissa fall kan du ansöka om lånelöfte via bankens hemsida genom att fylla i uppgifter om bland annat inkomst, lån och utgifter. Lånelöftet baseras på din inkomst och är oftast giltigt i sex månader.

Kontantinsats
Ett begrepp som bankerna ofta använder är kontantinsats, dvs. dina egna medel som du har som privatperson. Vi låtsas att du går till banken för att undersöka möjligheter till bolån. Kontantinsatsen måste vara minst 15% av bostadens värde. Om du inte har 15% så kan ett lån utan säkerhet tas, det kallas topplån och styrs av andra räntesatser.

Amortering av bolån

När du betalar av ditt lån så består summan av två delar. Räntan = kostnaden för att du får låna, amortering = det som du betalar tillbaka till banken. Innan 1 mars 2018 kunde man betala enbart räntan, men med lån tagna efter 1 mars 2018 behöver man också betala tillbaka på summan man lånat. Amorteringkravet kan ändras lite beroende på vad Finansinspektionen bestämmer.

Vad är amortering?
Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader. Därmed blir du också mindre utsatt vid stigande räntor, sjunkande bostadspriser eller om din inkomst minskar.

Vad innebär ränta?
När du tar ett lån betalar du ränta på lånebeloppet. Det är upp till varje bank att bestämma vilken ränta de vill ta ut. Ju högre risk banken ser med att låna ut pengar till dig, desto högre blir oftast din ränta. Men även andra faktorer spelar in, och det kan vara en bra idé att jämföra olika banker för att se var du erbjuds lägst ränta. Räntan kan vara fast eller rörlig och betalas vanligtvis vid slutet av varje månad eller kvartal. Den ränta du har betalat under ett år är avdragsgill i deklarationen.

Handpenning

Nyttiga ekonomiska termer som är bra att ha pejl på om du vill köpa en Serneke-bostad.

Förskott
När du tecknar ett förhandsavtal på en nybyggd Serneke-bostad så betalas ett förskott på normalt 100 000 kr, men det kan variera från projekt till projekt.

Handpenning
Handpenningen betalas när du tecknar upplåtelseavtalet för din bostad och är 10% av totala priset (inräknat eventuellt betalt förskott). Resterande insats (90%) betalas senast vid tillträde.

Pantbrev
Banken du har ditt bolån hos kräver pantbrev som täcker lånebeloppet. Köper du en befintlig bostad finns normalt sett alltid befintliga pantbrev. För nyproducerade bostäder måste nya pantbrev alltid utfärdas. Har du köpt en bostadsrätt sköter bostadsrättsföreningen detta, och du betalar en pantsättningsavgift direkt till föreningen. Har du däremot köpt en äganderätt ansöker din bank om pantbrev hos Lantmäteriet. Kostnaden för dig är 2 % av det belopp pantbrevet avser.

Lite fler tips

Konsumenternas.se

Oberoende vägledning med dig som konsument i fokus. En gemensam webbplats för Konsumenternas Bank-och finansbyrå och Konsumenternas försäkringsbyrå. Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationerna är huvudmän.
Bolån på konsumenternas.se

Hallå konsument!

Konsumentverkets webbsida för konsumenter. Här hittar du mycket information om bland annat pengar och ekonomi.
Bolån på Hallå konsument

Finansinspektionen

Regler är till för att följas. Finansinspektionens uppdrag är att som statlig myndighet övervaka finansmarknaden. Denna statliga myndighet har järnkoll.
Lån och privatekonomi på Finansinspektionens hemsida